Verkkoranta

Kekäle – riihisauna

Vuonna 2014 valmistunut entisajan perinnesauna, riihisauna KEKÄLE, saunottaa kerralla isonkin porukan. Voit nauttia kiireettömyydestä ja saunan pehmeistä löylyistä koko perheen tai kaveriporukan kanssa yhdessä samalla kertaa. Kekäleessä on saunan puoli saunomista ja peseytymistä varten sekä saunatuvan puoli pukeutumista ja oleilua sekä majoittumista varten.  Hiiden Hirren käsinveistetty pelkkahirsisauna on suomalaista rakennustaitoa parhaimmillaan. Riihisaunan seinät on poltettu mustiksi sisältä. Siellä vallitsee jo valmiiksi lämmin tunnelma.

Sauna on kahdessa kerroksessa. Yläkerrassa löylytellään ja alakerrassa on iso tila peseytymistä varten. Yläkertaan johtavat lehtikuusesta käsintehdyt järeät lankkuportaat. Lauteet on tehty 40 cm leveästä lehtikuusilankusta ja lauteilla on pituutta kolme metriä. Siellä sopii lötkötellä tai istuskella ja nauttia kauniista järvimaisemasta.

Saunan kiuas on uusinta uutta teknologiaa ja ainoa laatuaan. Uutta kaksoispolttotekniikkaa hyödyntävä kiuas lämmittää suuren 70 kuutioisen saunan kevyesti. Puita kuluu vain 1/3 verran normaaliin kiukaaseen verrattuna ja piipusta tulee ulos vain vesihöyryä. Saunan lämmitykseen kuluu aikaa noin 1,5 tuntia.

Saunassa on sisällä käsikäyttöinen vesipumppu, jolla nostetaan vesi saunaan järvestä. Lämmin vesi lämpiää  kiukaan vieressä olevassa 80 litran Kota-padassa.

Saunassa on myös takaovi, jota kautta on helppoa hakea saunan takana olevasta puuliiteristä puita saunalle.

Jo heti elokuun alkaessa illat pimenevät ja valaistusta varten kohteessa on paljon öljylamppuja ulkona. Öljylamput on ripustettu saunalla ja saunatuvassa ulos ikkunoiden eteen, joten ne valaisevat kätevästi niin sisä- kuin ulkotilatkin. Sisätiloissa poltetaan kynttilöitä tai patterilla toimivia ”öljylamppuja”.

Saunatuvassa on liuskekivillä vuorattu varaava takka, joka tuo varmasti lämpöä ja tunnelmaa. Siellä istuskellaan saunan jälkeen Finnsoffan mittatilaustyönä valmistetussa lampaankarvaisessa mustassa kulmasohvassa. Kulmasohvasta saa parivuoteen tarvittaessa. Lisäksi parvella on parivuode (joustinpatjat).

Riihisaunan edustalla on  iso terassi ja leveät portaat oleskelua varten. Terassilla sijaitsee ruokailuryhmä ja  Ecofurnin terassituolit.

Terassin kupeessa kivien välissä on pystyssä vanha verkkorannan ”toteemipaalu”. Se vartioi lempeästi ja toivottaa saunojat tervetulleiksi.